streda 4. októbra 2017

Cradle Of Filth – Cryptoriana – The Seductiveness Of Decay neodborným uchom


22.9.2017 uzrel temnotu sveta v poradí už 12. štúdiový album legendárnej kapely Cradle Of Filth s názvom Cryptoriana - The Seductiveness Of Decay. Album obsahuje celkom 10 skladieb, vrátane intra a coveru od Annihilator. Skladby sú poväčšine dlhšie, so stopážou okolo 7 minút. Nahrávanie prebiehalo v Grindstone Studios v Suffolku (polhodinku od Daniho domu). Prácu na ňom prevzal Scott Atkins, ktorý sa už na pár albumoch COF podieľal. S prácou pomohol aj Dani, ktorý sa pripojil k mixu, servíroval horúci čaj či kávu, spokojne sa uvelebil na štúdiovom gauči a prispel aj svojimi ušami ak bolo treba. Pred nahrávaním sa kapela usadila na týždeň v Česku, aby dali dokopy všetky nápady a mohli začať pracovať na konkrétnych veciach.


O čom album vlastne je? Ako sa vyjadril hlavný mozog kapely Dani Filth - "Album, textovo aj hudobne, je inšpirovaný viktoriánskym gotickým hororom a presne to reflektuje aj názov. Cryptoriana naznačuje viktoriánske poblúznenie s nadprirodzenom, smrťou a démonickými záležitosťami. Podtitul, The Seductiveness Of Decay, v sebe spája príťažlivosť smrti a žiarivý, zdĺhavý proces sebaničenia. "

Za nápaditým artworkom albumu stojí lotyšský umelec Arthur Berzinsh, známy svojimi olejomaľbami sústredenými na neo-symbolizmus a digitálne umenie. Jeho maľby zobrazujú rôzne variácie zmyselnej erotiky, snové scenérie, metafory na základe symbolizmu a postmodernizmu, či mýtické predstavy. Tento umelec bol prizvaný k spolupráci aj na albume Hammer Of The Witches a predstavoval jednoznačnú voľbu aj pre aktuálny album. Pri pohľade na jeho diela je zrejme každému jasné, prečo je práve on ten vyvolený.


Ale poďme k samotnému albumu. Myslím si, že poteší každého priaznivca tejto ikonickej kapely, má v sebe všetky charakteristické filthovské prvky - temné, rýchle či plazivé riffy, nákazlivé, náladu ovplyvňujúce sóla, pomalšie, hrozivo sa valiace bicie, ale aj ich extrémne rýchle prevedenie, symfonické prvky a zbory a samozrejme nesmie chýbať Daniho špecifický prejav - jeho typické "jačanie" či hlboké, ako z hrobky vychádzajúce šepotavé growly, ktoré podľa mňa uchvátili nejednu dámu (áno, aj mňa:D). Osobitne musím vyzdvihnúť talentovanú Kanaďanku Lindsay Schoolcraft, ktorá do kapely zapadla ako tetris, jej hra na klávesy je podmanivá a nemenej pôsobivý je aj jej vokálny prejav - od hlbších polôh, cez hovorené slovo, kde sa vie zahrať aj na roztopašnú a my jej to žerieme, až po vysoké tóny, ktoré hladia uši.

Album sám o sebe spája viaceré elementy metalovej hudby, okrem klasických black a sympho metalových vsuviek, nájdeme aj heavymetalové vyhrávky či zbesilé thrashové tempo. Snáď všetko toto môžeme započuť v titulnej piesni The Seductiveness Of Decay,ktorá mi však miestami pripomína ich vlastný cover piesne Hallowed Be Thy Name od Ironov.

Intro je však poňaté vynikajúco, hneď na začiatku máte pocit, že si púšťate scénu z nejakého upírskeho krváku, ale Daniho jačák vás uvedie do obrazu, čo to vlastne je.

Druhá skladba Heartbreak And Seance bola 5.7. uvedená ako prvý singel aj s klipom a to už som vrnela nadšením, bolo tam všetko, čo som ako dlhoročný fanúšik očakávala. Sneh, nahota, krv, pôsobivá scenéria, prepracované kostýmy...Najviac ma na skladbe očarila jej clivá, melancholická atmosféra, akoby bolo moje vlastné srdce zlomené.


Následná Achingly Beautiful sa vracia ku koreňom kapely, nie som jediná, komu pri jej počúvaní napadla nádherná balada z albumu Vempire, A Gothic Romance, z ktorej mám zimomriavky doteraz. Sám Dani priznal, že sa piesne podobajú a prvá zmienená patrí medzi jeho obľúbené z albumu.

Ďalšia klipovka (lyrics video) You Will Know The Lion By His Claw tiež patrí medzi Daniho obľúbené a je inšpirovaná prácou H. Ridera Haggarda, pojednáva o Transvaalskej anexií železníc a zameriava sa na chamtivé machinácie a vzburu tých slabších. Akosi mi to do albumu nesedí, ale hudobne je skladba prevedená skvelo a hrdo nesie punc Cradle Of Filth.

Za zmienku stojí aj pieseň Vengeful Spirit, ku ktorej bola opäť prizvaná pôvabná dáma Liv Kristine (ex Theatre Of Tragedy a Leaves´ Eyes). Ak čakáte druhý Nymphetamine, budete sklamaní. Song vás zvalcuje svojou údernosťou a prepracovanými vyhrávkami, kde ako sladký protipól pôsobí krásny hlas krásnej Liv.

Zvyšné piesne ničím nevybočujú z cesty, ktorú si COF už dávno vytýčili - Wester Vespertine vás pohltí svojou temnou, clivou atmosférou, poprekladanou rýchlymi tempami, Death And The Maiden vás zase vtiahne do svojej ťaživej temnoty a zalezie vám pod kožu a posledný song uzavrie kapitoly Cryptoriany našlapaným songom plným energie, kde si na pomoc vezme aj husle a organ, aby ste naň len tak nezabudli.

Bodku na albume zaobstaráva cover Alison Hell od Annihilator. Prečo práve táto skladba? Ako nám porozprával Dani v jednom z trailerov k albumu, tento song mali na muške už zo 20 rokov a všetko dostalo reálny smer po tom, ako sa stretli s Jeffom Watersom (ktorý song napísal) a povedali mu o svojom nápade. Jeff nemal nič proti a mohli nahrávať.

Na záver už len dodať, že ak ste čakali Hammer Of The Witches 2, máte smolu. Album má svoju dušu, kapela si viac rozšírila obzory a album ako celok je naozaj prvotriedny. Nijak nevybočuje z Cradle Of Filth chodníčka, stále si zachovávajú svoju jedinečnú a vždy rozpoznateľnú tvár. Čiže keď budete mať chuť na temnotu, Daniho vysoké i nízke tóny popretkávané zbormi, Lindsay a jej klávesami, zohraté gitarové duo Richard Shaw a Marek Ashok Šmerda, doplnené Danielom Firthom a jeho basou a šialenca za bicími menom Martin Marthus Škaroupka, pustite si tento album. Alebo vlastne hociktorý iný. :)

Ak vás album osloví/l alebo máte "krejdlov" radi podobne ako ja, začiatkom roka 2018 máte fúru možností, ako sa ísť spolu s nimi zabaviť - 18.1.2018 Praha, 19.1. Ostrava a 20.1. Bratislava. Ak vás baví cestovanie, môžete si odskočiť aj do Poľska, 23., 24. a 25.1.2018 budú šíriť svoje posolstvo práve tam a ak nebudete mať dosť, 26.2.2018 sa ukážu ešte vo Viedni. Celé turné bude prebiehať za podpory portugalského gothického spolku Moonspell, ktorý 3.11.2017 vydáva svoj nový album 1775, naspievaný celý v portugalčine. Takže je na vás, kam sa rozhodnete ísť, ja sa budem jašiť v bratislavskom MMC a samozrejme, očakávajte aj report. :)


Tracklist: Exquisite Toments Await, Heartbreak And Seance, Achingly Beautiful, Wester Vespertine, The Seductiveness Of Decay, Vengeful Spirit (ft. Liv Kristine), You Will Know The Lion By His Claw, Death And The Maiden, The Night At Catafalque Manor, Alison Hell (Annihilator Cover)




Zdrojeberzinsh.lv, blabbermouth.net, cradleoffilth.com, loudwire.com, nuclearblast.de

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára