nedeľa 29. októbra 2017

JINJER pod drobnohľadom

V poslednej dobe máme možnosť sledovať čoraz silnejšie bujnejúcu popularitu našich východných susedov - dravú kapelu Jinjer na čele so speváčkou Tatianou, ktorej poslaním je nás všetkých dokonale ohromiť. Kde sa vlastne medzi nami vzali a ako je možné, že sa im podarilo uchmatnúť si miesto na spoločnom turné s velikánmi Arch Enemy? Ku všetkému sa poctivo dopracovali vlastnými silami a museli popritom čeliť mnohým prekážkam, viac či menej vážnym. V nasledujúcich riadkoch vám teda predstavím ich spletitú cestu za úspechom, ktorý si plne zaslúžia a dúfam, že sa na výslní budú vyhrievať čo najdlhšie.


Všetko sa začalo na východe Ukrajiny - v meste Donbass v roku 2009 - gitarista menom Dmytriy Oksen sa rozhodol, že chce kapelu, pozháňal kamošov, jednému dal do ruky mikrofón, dali hlavy dokopy a vznikol Jinjer - nevedia ako ani prečo, skrátka sa im to zdalo cool, ľahko zapamätateľné a dobre to vyzeralo napísané. Už od začiatku boli aktívni - poskladali, nahrali a vydali EP a pripravili sa na koncertovanie. Náhle si to však spevák rozmyslel, zbalil švestky a presťahoval sa do USA. Vzniknutú situáciu im pomohla vyriešiť kamarátka Tatiana Shmailyuk, ktorá síce od mladosti plánovala hru na gitaru, no tentoraz sa chytila mikrofónu. Malo ísť len o dočasnú výpomoc, nakoniec jej však mikrofón prischol nastálo. Zhruba v rovnakom čase sa pripojil aj druhý gitarista Roman Ibramkhalilov, ktorého gitara doteraz definuje zvuk kapely. O pár týždňov kapelu posilnil basák Eugene Kostyuk a základný kameň bol tak definitívne položený.


Veci odštartovali pomerne jednoducho - pustili na internet 2 promo songy a začali si tak raziť cestu lokálnym undergroundom. Výraznejšie k tomu prispel práve basák Eugen - zobral si na plecia povinnosti manažéra a promo kapely a pomaly šli aj pomimo svojho mesta. Prvým významným míľnikom bola výhra "MUZTORG Challenge" (súťaž naprieč hudobnými žánrami) - získali tak možnosť nahrať si zadarmo album. Nič z toho však nebolo, nakoľko štúdio, kde mali nahrávať, produkovalo popový materiál a nezdalo sa im ako správna voľba. Spoľahli sa iba na seba a onedlho im vyšlo EP Inhale. Do Not Breathe, ktoré ich na ukrajinskej scéne vynieslo do výšin, zaklincoval to aj klip ku skladbe Exposed As A Liar, ktorý nasledovala skladba Scissors, ku ktorej klip natočili počas behania po koncertoch v rámci Ukrajiny. Zaujímavosťou je, že si absolútne všetko financovali sami. Ako to dokázali netuším, ale nič ich nezastavilo a odmena za drinu sa začala pomaly rysovať. Ako prvý si ich vzal pod krídla grécky label Leaders Rec., aby im vydal EP oficiálne, vznikol z toho napokon album. Ozvala sa im aj rumunská bookingová agentúra Cavelleria Events a s ich pomocou vyrazili na menšiu šnúru koncertov po Ukrajine, Rumunsku a Moldavsku. 


V roku 2013 prišiel čas na personálnu zmenu - bubeník zrušil svoju účasť na vyššie uvedenom turné kvôli rodinnej situácii, našťastie rýchlo našli záskok, ktorý potom ostal nastálo - Eugen Mantulin. Začínali sa časy, kedy sa kapela dostávala čoraz viac do povedomia a iné kapely a aj fanúšikovia ich začali brať vážnejšie. Zapríčinilo to najmä vydanie skladby No Hoard Of Value, kapela nechala metalcore bokom a pustila sa novým smerom - ponorili sa do progresívneho prúdu a ulovili aj groove. Vplyvy hard/metalcoru i death metalu ostali. Pozvánky na koncerty a festivaly začali hustejšie pribúdať a onedlho sa ocitli pred ďalším míľnikom - prijali účasť na prestížnej súťaži "Best Ukrainian Metal Act", ku ktorej sa však pripísala nepríjemná nehoda. Po ceste do Kyjeva, kde sa súťaž konala, skončili s dodávkou v 4-metrovej priekope pri ceste. Našťastie si to odnieslo "len" auto, posádka ostala vcelku a nezranená. Auto šlo urgentne na opravu a do Kyjeva dorazili práve včas. Odmenou za nepríjemnosť bola pre nich nečakaná výhra súťaže, ktorú oslávili nahrávaním albumu Cloud Factory.   


Keď album vyšiel, strhlo sa menšie šialenstvo, získali si pozíciu lídra ukrajinskej metalovej scény a vybrali sa na turné do Európy, kde si získali tisíce nových fanúšikov. Zasiahla však tragédia - z okna na treťom poschodí vypadol bubeník Eugen, zlomil si chrbticu a zostal paralyzovaný. Pre kapelu nastalo zlé obdobie, veľmi ich to zasiahlo a robili všetko pre to, aby spoluhráčovi zaobstarali čo najlepšiu lekársku starostlivosť - zorganizovali aj zbierku a fanúšikovia radi pomohli. Náhrada sa im nehľadala ľahko, Mantulin patril k najtalentovanejším bubeníkom na ukrajinskej pôde. Nakoniec na jeho stoličku zasadol mladý, perspektívny hudobník Dmytriy Kim a opäť sa vydali na turné. A ako vlastne dopadol album? Vynikajúco. Strhli ním na seba dostatok pozornosti, získali pozitívne recenzie a vysoké ratingy aj od takých celosvetovo uznávaných magazínov ako Metal Hammer či Rock Hard. 

Ani im sa však nevyhli politické problémy, napätie medzi Ruskom a Ukrajinou spôsobilo, že síce v Rusku ich prijali veľmi dobre, ukrajinskí nacionalisti ich však ostro kritizovali a dokonca sa ocitli pod paľbou vyhrážok a takmer museli zrušiť Outlander Tour. A samozrejme sa nevyhli ani problémom s vízami, nie vždy ich dostali a to komplikovalo mnoho vecí. Väčšinou všetko dobre dopadlo a koncerty sa nerušili, iba presúvali, členovia kapely zvládali hrať aj v horúčkach, aby potešili svojich fanúšikov, ktorí im vždy zaplnili kluby do posledného miesta. 


Uprostred turné prišiel šok - zakladateľ Dmytriy Oksen sa rozhodol kapelu opustiť, chcel sa viac venovať svojim vlastným snom a ambíciám. Zvyšku kapely neostávalo iné, ako jeho rozhodnutie rešpektovať a povedali si, že zostanú iba štvoricou. Nový klip Sit Stay Roll Over natočili už bez zakladateľa, tento kúsok plánovali vydať v ďalšom EP. 100 000 videní však nie je málo a prišiel zlom - podpísali zmluvu s Napalm Records. Plány na EP skončili, na rade bol album King Of Everything. Práca na ňom nebola jednoduchá, krátky časový harmonogram spôsoboval stres, napätie a hádky, mali čo robiť, aby sa nerozpadli. Situáciu sťažoval aj Tatianin boj s ťažkou depresiou, navyše museli hneď vyraziť na vyčerpávajúce Roll Over Tour, ktoré Tatiana kvôli zraneniu kolena viac-menej presedela a čerešničkou na torte bol odchod bubeníka. Tak do kapely pribudol ich známy - Vladislav Ulasevich, ktorý zatiaľ pevne sedí tam, kde má. 


Očakávaný album King Of Everything vyšiel 29.6.2016. Poňatý je konceptuálne - každý z nás má svojho kráľa, ktorý nám vládne, môže mať podobu čohokoľvek, od pravidiel až po závislosti. Mŕtva myš na tróne na obale albumu však symbolizuje, že to dokážeme poraziť. Ohlas na album na seba nenechal dlho čakať, bol obrovský, ohromne pozitívny a vystrelil kapelu ku hviezdam. Singlov už povychádzalo viacero - I Speak Astronomy (napriek scifi šatu je to pieseň o hľadaní lásky, navyše v 2016tom vyhral klip v Ukrajine "Best Metal Video")), Pisces (spoveď o boji s duchmi minulosti) či Just Another (Tati odmietla prezradiť, čo ju inšpirovalo pri písaní). A aj vďaka albumu vyhrali "Best Ukrainian Metal Band of 2016" a získal aj lukratívne umiestnenia - napr. Spotify ich zaradil na 19. priečku v Metal Top 120. Aktuálne sú na turné a popritom už zbierajú nápady na nový album, ktoré sa pretavia do reality po ukončení Against The Stream Tour a nahrávka nás pravdepodobne poteší už na budúci rok. Podľa basáka je možné, že na ňu zaradia aj vplyvy hiphopu, nakoľko niektorí členovia holdujú aj takému žánru. Nechajme sa teda prekvapiť, bude to celkom určite pecka, nudu nečakajte - kapela miluje diverzitu a búranie hraníc. 

Ak ich máte poblízku, tak neváhajte - o dokonalý zážitok budete mať postarané! :)

Zostava: 

Tatiana Shmailyuk - vokály
Roman Ibramkhalilov - gitara
Eugene Kostyuk - basgitara
Vladislav Ulasevich - bicie

Linky na bližšie zoznámenie:










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára